HB_logo25logomin-340
ravnatelj Radiochirurgije Zagreb

prof. dr. sc. Dragan Schwarz

"Nakon svakog zahvata redovito pratimo pacijente i možemo zaključiti da su rezultati u medicinskom smislu izuzetno dobri te se usuđujem reći da smo već sada znatno doprinijeli kvalitetnom liječenju karcinoma u Hrvatskoj i na našem području."

Globalno uspješni borci protiv karcinoma iz Svete Nedelje

Radiochirurgia Zagreb, specijalizirana poliklinika za dijagnostiku i liječenje karcinoma radiokirurgijom, po mnogo čemu je jedinstvena u Hrvatskoj pa i šire. Na jednom mjestu okuplja najbolje hrvatske kirurge, onkologe, radiologe i druge stručnjake koji koriste najsuvremeniju tehnologiju, a u tri godine postojanja, u Radiochirurgiji je izvedeno više od 1.200 uspješnih radiokirurških zahvata, dok ukupni broj pacijenata koji su koristili usluge ove ustanove prelazi i 10.000. Stoga ne čudi što je ova poliklinika iz Svete Nedelje nedavno od Ministarstva zdravstva dobila i status specijalne bolnice.

Dok u razvijenim zemljama smrtnost od karcinoma opada, u Hrvatskoj to nije slučaj pa prema nekim podacima, godišnje gubimo jedan grad veličine Samobora, Makarske ili Rovinja. „Glavni nam je cilj pomoći što većem broju oboljelih od karcinoma te ujedno povećati razinu svijesti o važnosti pravodobnih preventivnih pregleda. Smrtnost je rezultat kasnog otkrivanja bolesti, te teških mogućnosti liječenja. Svim pacijentima savjetujemo da aktivno vode brigu o svojem zdravlju i da se podvrgnu preventivnim pregledima kad god i gdje god im je to moguće kako bi se bolest na vrijeme otkrila i uspješno liječila“ tvrdi ravnatelj Radiochirurgije Zagreb, prof. dr. sc. Dragan Schwarz.

U svijetu je radiokirurgija poznata zadnjih 20-ak godina, a razvijena je prvenstveno za tretman vrlo malih tumora u mozgu. Danas se koristi za tretman tumora u gotovo svim dijelovima tijela, a posebnost ove metode je u uporabi snopa visoko preciznih, posebno usmjerenih i doziranih zraka koje uništavaju karcinom bez rezanja i bez krvi, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. Sam tretman ne traje dugo, bezbolan je i ne zahtjeva anesteziju, a pacijent odmah nakon zahvata može ići kući. Radiokirurgija u svijetu sve češće zamjenjuje klasične kirurške zahvate, a posebno je korisna kod slučajeva gdje klasična kirurgija više ne može pomoći.

16-radiochirurgia-02

Iako najbolje rezultate daje kada se karcinom otkrije u početnim fazama, radiokirurgija pomaže i kod uznapredovalih i inoperabilnih karcinoma. Upravo su to nedavno pokazali stručnjaci poliklinike Radiochirurgia Zagreb na međunarodnom kongresu u Brazilu, gdje su predstavili svoje rezultate korištenja najmodernije tehnologije za liječenje karcinoma gušterače. Svih njihovih 30 pacijenata u zadnje dvije godine nakon provedenog liječenja još uvijek su stabilno, što je uspjeh kojim se do sada nije mogla pohvaliti niti jedna svjetska poliklinika.

Ideja o otvaranju poliklinike rodila se prije 10-ak godina, a do samog otvaranja intenzivno se tražio način financiranja. Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) prepoznala je potrebu za ovakvim projektom te im je kroz nacionalna jamstva, točnije program EU početnik, osigurala jamstvo u iznosu 9,7 milijuna kuna, dok je ukupna investicija iznosila više od 10 milijuna eura.

16-radiochirurgia-01

„Moram reći da smo u cijelom projektu imali iznimnu potporu svih strana, od državne do lokalne razine. Ne treba zanemariti vrijednost koju sama po sebi ima činjenica da HAMAG-BICRO podupire projekt, a pružena jamstva bila su nam od izuzetno velike pomoći“ tvrdi Schwarz, čija poliklinika danas broji ukupno 35 zaposlenih, a i nakon tri godine postojanja još uvijek je jedina takva ustanova na jugoistoku Europe.

Glavni nam je cilj pomoći što većem broju oboljelih od karcinoma te ujedno povećati razinu svijesti o važnosti pravodobnih preventivnih pregleda.

prof. dr. sc. Dragan Schwarz
ravnatelj Radiochirurgije Zagreb

U poliklinici koriste najsuvremeniju opremu američke tvrtke Varian, koja je razvila EDGE sustav za radioterapiju i radiokirurgiju, te njemačke tvrtke Siemens čiji se CT, MR i ultrazvučni uređaji svakodnevno koriste za dijagnostiku. Ne čudi stoga da u Svetu Nedelju sve češće dolaze pacijenti iz susjednih zemalja, ali i Rusije te Australije i SAD-a, a o uspjehu dr. Schwarza i njegovog tima najbolje govore rezultati. „Nakon svakog zahvata redovito pratimo pacijente i možemo zaključiti da su rezultati u medicinskom smislu izuzetno dobri te se usuđujem reći da smo već sada znatno doprinijeli kvalitetnom liječenju karcinoma u Hrvatskoj i na našem području. Dokaz tome je i sve veći interes izvan granica Hrvatske te velika potpora stručnih krugova, kako naših, tako i međunarodnih“ zaključuje dr. Schwarz najavljujući nove iskorake u borbi protiv smrtnosti od karcinoma kao što je skoro otvaranje najsuvremenije operacijske dvorane za hibridnu kirurgiju u Hrvatskoj, kojom će sadašnjim i budućim pacijentima moći ponuditi još širi opseg usluga. Stoga ne čudi što je HAMAG-BICRO s ponosom svrstao Radiochirurgiju Zagreb u svojih #prvih25.