HB_logo25logomin-340
vlasnik mljekare Latus

Sandi Orbanić

"Mi se svakom našem proizvodu u potpunosti posvetimo i to je naš recept uspjeha - moraš se dati do kraja ako želiš kvalitetu i ako želiš da to kupci cijene i da ti vjeruju"

Istarski šampionski sirevi dostupni
i u Zagrebu

Istra je već duže vrijeme nezaobilazna gurmanska destinacija koja, uz maslinova ulja i vina, nudi i izvrsne sireve. Vjerojatno su najpoznatiji oni s tartufima, no tu su i kravlji sirevi, ovčji te miješani. Sve njih u svojoj ponudi ima istarska mljekara Latus čiji se nagrađivani sirevi mogu odnedavno pronaći i u Zagrebu, na policama specijaliziranih trgovina domaće hrane – Grga Čvarak, Mrkvica i Špeceraj.

Mljekara Latus u Gornjim Orbanićima pokraj Žminja mala je obiteljska tvrtka koja svakodnevno u prosjeku preradi 8000 litara mlijeka, što od vlastitih krava, što od petnaestak kooperanata s drugih istarskih farmi. Vlasnici, obitelj Orbanić, već generacijama uzgajaju krave te su najveća obiteljska mljekara u Istri koja sve što proizvede plasira regionalno kroz 9 vlastitih maloprodaja i druge trgovačke obrte, kao i u suradnji s hotelskim lancima.

S godinama su stekli status jednih od najboljih malih proizvođača mliječnih proizvoda, što potvrđuju i brojne nagrade. Krajem prošle godine osvojili su nagradu „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ koju im je dodijelila Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj za mliječne proizvode i suradnju s lokalnim stanovništvom u kategoriji „Poduzetnici u ruralnom turizmu“. Najpoznatiji sir mljekare Latus, „Veli Jože“, prošle je godine također ponovno okrunjen naslovom najboljeg hrvatskog sira.

8-latus-02

„Već gotovo 20 godina malo pomalo ulažemo u razvoj i rast tako da naš proizvodni asortiman danas čini dvadesetak proizvoda od svježeg mlijeka, uključujući jogurte, skutu i više vrsta sireva. Sve što se proizvodi u našoj mljekari na tragu je naše tradicije pa sir i danas radimo onako kako ga je radila naša nona Šantina“, tvrdi vlasnik mljekare Sandi Orbanić te dodaje kako njihova ambicija nikad nije bila da budu veliki proizvođači jer bi to značilo umjetno produžavati rok proizvoda raznim aditivima i industrijskim sirovinama.

Prvi sir koji su proizveli je Žminjski polutvrdi sir koji ne zrije na drvu nego u vakuumu, baš kao i Latufino, sir s crnim tartufima. Na jelovini pak dozrijevaju Istarski tvrdi sir te već spomenuti šampion Veli Jože. U siru Mišadur uz kravlje, nalazi se i ovčje mlijeko, a potrošači su izvrsno prepoznali i njihove voćne jogurte koji sadrže pravo voće iz ekouzgoja.

8-latus-03

Ponekad je i mala pomoć velika stvar ako se dogodi u pravom trenutku.

Sandi Orbanić
vlasnik mljekare Latus

Mljekara Latus s radom je krenula 2001. godine i danas zapošljava 26 djelatnika, a u samoj proizvodnji glavnu riječ vode žene. Uz proizvodni dio, sastavni dio mljekare je i moderna sala za degustacije „Milk & cheese bar”. Iako su njihovo uporište tradicija i priroda, Orbanići slijede trendove mljekarske industrije pa su kroz program malih zajmova za ruralni razvoj prošle godine dobili 315 tisuća kuna koje su uložili u modernizaciju proizvodne opreme za preradu mlijeka.

„Iznos možda i nije velik, ali je dovoljan da nam znatno olakša posao, podigne kvalitetu proizvodnje i što je najvažnije, otvori put daljnjim ulaganjima i razvoju proizvodnje. Ponekad je i mala pomoć velika stvar ako se dogodi u pravom trenutku. Mi se svakom našem proizvodu u potpunosti posvetimo i to je naš recept uspjeha - moraš se dati do kraja ako želiš kvalitetu i ako želiš da to kupci cijene i da ti vjeruju. Vjerujem kako u poduzetništvu i poslu nisu bitni samo prihodi koje ostvarujete već i vlastito zadovoljstvo i želja da stalno budete još bolji“ zaključuje Orbanić, jedan od #prvih25.