HB_logo25logomin-340
financijski direktor Multinorma

Dario Lovretić

"Uz usluge montaže i umjeravanja, finalni proizvod smo dodatno oplemenili tehnologijama kao što su pneumatika, hidraulika i elektronika. Sve ovo, uz jačanje ljudskih resursa, omogućava nam diversifikaciju proizvoda i usluga i time jača konkurentnost tvrtke na europskom tržištu."

Multinorm – slavonska priča o globalnom uspjehu

Kada direktor jedne hrvatske tvrtke koja posluje s globalnim automobilskim divovima kao što su BMW, Volkswagen i Audi kaže da njegova tvrtka prebrzo raste, znate da je riječ o nesvakidašnjoj uspješnoj priči. Kada uz to još shvatite i da ta tvrtka posluje u Slavoniji, točnije u Gradištu, malom mjestu nedaleko od Županje, tada priča postaje još zanimljivija.

Iza ovakvog uspjeha stoji stručni tim koji na trezven način analizira tvrtkine poslovne rezultate. „Povremeno je potrebno „stati na loptu“ kako bi se poslovanje i poslovni procesi reorganizirali. Međutim, to vrijeme ćemo imati kada tržište dozvoli jer prilike na tržištu ne smiju se olako propuštati“, smatra Dario Lovretić, financijski direktor Multinorma, tvrtke koja je specijalizirana za dizajn, proizvodnju i izradu elemenata i sklopova te robotskih manipulatora koji čine sastavni dio proizvodne linije za sastavljanje automobilskih karoserija.

Multinorm, po mnogima jedna od najuspješnijih tvrtki u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvozi gotovo sve što proizvede, a prošle godine tvrtka je obilježila 20 godina postojanja dovršetkom izgradnje novog velikog proizvodnog pogona u industrijskoj zoni Ambarine. „Cilj ove investicije bio je nadograditi tehnološku bazu te omogućiti da naši postojeći proizvodi budu modernizirani. Uz usluge montaže i umjeravanja, finalni proizvod smo dodatno oplemenili tehnologijama kao što su pneumatika, hidraulika i elektronika. Sve ovo, uz jačanje ljudskih resursa, omogućava nam diversifikaciju proizvoda i usluga i time jača konkurentnost tvrtke na europskom tržištu“, ističe Lovretić te dodaje kako im je upravo zaokruženi ciklus proizvodnje „od ideje do gotovog proizvoda“ uz veću konkurentnost donio i veću pregovaračku moć u ugovaranju budućih poslova.

21-multinorm-1

Kvalitetu Multinorma i značaj novog proizvodnog pogona za tvrtku prepoznala je i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja je ovom projektu vrijednom gotovo 40 milijuna kuna kroz poziv „Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu“ osigurala preko 13,84 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Agencija je pomogla tvrtki i kroz poziv „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP u područjima s razvojnim posebnostima kroz IKT“ dodijelivši im 1,45 milijuna kuna za opremanje i unaprjeđenje poslovnih procesa putem ERP-a. „Iznimno smo zahvalni HAMAG-BICRO-u jer nam je za cijelo vrijeme realizacije projekta bio na raspolaganju. Vodeći nas kroz projekt, djelatnici Agencije su svojim znanjem i iskustvom pravovremeno otklonili mnoge nejasnoće čime smo izbjegli sve eventualne nedostatke“, tvrdi Lovretić te dodaje kako se ova investicija već pokazala isplativom. „Trenutno u prihodima rastemo 80 % u usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine, a novi pogon nam je omogućio i dodatna zapošljavanja. Prošle godine zaposlili smo 55 novih radnika, a ove godine još dodatna 24 tako da trenutno imamo 241 zaposlenog“.

Lovretić smatra kako domaća metaloprerađivačka industrija kaska s investicijama i modernizacijom u odnosu na druge europske ili svjetske konkurente te da se zbog manjka kapaciteta ne može nadmetati u visoko serijskim proizvodima. „Šanse trebamo tražiti u pojedinačnoj, prototipskoj ili inovacijskoj proizvodnji s visokom razinom znanja i vještina koje mogu i s malom proizvedenom količinom biti značajna i tražena roba na tržištu“, ističe Lovretić te naglašava iznimnu suradnju koju Multinorm ima sa srednjim strukovnim školama na području Županje i Vinkovaca, a koja se odvija kroz praktikantsku nastavu. Suradnja funkcionira po sustavu dualnog obrazovanja koji je najsličniji onom u Njemačkoj. U nastavi se izmjenjuju tjedni škole i tjedni prakse, koju učenici odrađuju tijekom cijele godine. Praktikanti od prvog dana sudjeluju u stvarnom proizvodnom procesu te im se plaća svaki sat rada što predstavlja motivaciju u njihovom radu i daljnjem obrazovanju. „Takav pristup rezultira da su učenici na kraju treće godine osposobljeni za rad na najsuvremenijim strojevima, a po završetku školovanja i uspješno odrađene prakse u Multinormu, stječu pravo na stalni radni odnos. Trenutno imamo 47 praktikanata i ovim modelom školujemo naše buduće radnike posljednjih 8 godina. Model se pokazao kao neiscrpan izvor nove kvalitetne radne snage za našu tvrtku jer ovako školovan radnik ima znatno veće sposobnosti i znanja u radu od onih koji se nude na burzi rada“, tvrdi Lovretić.

21-multinorm-2

Uz školovanje vlastitog kadra, u Multinormu pažljivo osluškuju sve promjene na tržištu. Kako je u posljednje vrijeme autoindustrija postala podložna velikim oscilacijama u proizvodnji, razmišljaju o širenju proizvodnje na druge industrije i sektore. Svoje prilike vide u opremanju pogona za preradu ruda, opremanju pogona u prehrambenoj industriji pa čak i u proizvodnji alata za razminiranje. „Naša budućnost uvijek ovisi o tržištu. Dok postoji potražnja za našim proizvodima, mi ćemo se truditi isporučivati kvalitetne proizvode i usluge sukladno zahtjevima kupaca i na taj način planirati daljnji rast i razvoj. Svoj uspjeh vrednujemo kroz kontinuirano stvaranje dodane vrijednosti koju u konačnici uživaju svi naši radnici, vlasnik kao i ostali sudionici u mikrookruženju. S obzirom na lokaciju na kojoj djelujemo, ljudske resurse s kojima raspolažemo te uz financijske potpore koje primamo, vjerujem da ćemo i ubuduće ostvarivati sve svoje ciljeve te se uspješno nadmetati na globalnom tržištu“, zaključuje Lovretić.

Dok postoji potražnja za našim proizvodima, mi ćemo se truditi isporučivati kvalitetne proizvode i usluge sukladno zahtjevima kupaca i na taj način planirati daljnji rast i razvoj.

Dario Lovretić
financijski direktor Multinorma

Kontinuirano ulaganje u znanje i vlastite resurse te uspjeh na globalnoj razini sasvim su dovoljan razlog da HAMAG-BICRO uvrsti Multinorm u #prvih25.