HB_logo25logomin-340
suosnivač i direktor RoMB Technologies

dr. sc. Damjan Miklić

"Da biste uspjeli kao poduzetnik, potreban vam je kvalitetan i motiviran tim zaposlenika koji rade posao koji vole i pri tome sebi i svojim obiteljima mogu osigurati kvalitetne uvjete za život"

U Hrvatskoj razvijamo globalno inovativnu tehnologiju autonomnih vozila

Poslovna ideja prvi je korak prema svijetu poduzetništva, no samo neke ideje pretvaraju se u poslovne prilike koje je moguće realizirati. Jedni od oni koji su u tome uspjeli su znanstvenici i kreativci iz mlade zagrebačke tvrtke RoMB Technologies koji su razvili inovativan upravljački algoritam nove generacije koji će omogućiti vozilima samostalno gibanje bez intervencije čovjeka. Fokusirali su se na automatska vozila za prijevoz tereta u skladištima, primjerice viličare. Ono po čemu su u RoMB Technologies drugačiji od drugih, potpuno je novi pristup metodi lokalizacije koja vozilima omogućuje da vrlo precizno odrede svoju poziciju u prostoru.

Iza svega stoji dr. sc. Damjan Miklić, čovjek s više od 10 godina istraživačkog iskustva u području robotike, od čega je posljednjih 7 godina usmjeren na upravljanje autonomnih vozila. „Razvijamo metodu koja skraćuje vrijeme puštanja u pogon autonomnih vozila s 3 – 4 tjedna na samo 2 – 3 dana“, objašnjava Miklić. Uz jednostavnije puštanje u pogon i manje ručnog podešavanja parametara, ova će metoda omogućiti veću brzinu vozila uz jednaku točnost pozicioniranja, a sve to bi trebalo rezultirati i nižom cijenom instaliranog sustava.

Česta prepreka na putu uspješne realizacije poduzetničkog projekta su nedostatna financijska sredstva, pogotovo u ranim fazama poslovanja. Tom izazovu RoMB Technologies je doskočio uključivanjem u PoC program (Program provjere inovativnog koncepta) koji je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima. Kroz PoC program poduzetnici dobivaju financijsku podršku u najranijoj fazi istraživanja zahvaljujući kojoj mogu provesti tehničku i komercijalnu provjeru svojih inovacija. Provjera je nužna kako bi se potvrdilo jesu li osmišljene metode, procesi ili tehnologija ostvarivi i komercijalno održivi. PoC program osigurao je tvrtki RoMB Technologies gotovo 350 tisuća kuna što im je potvrdilo potpunu komercijalnu primjenu.

4-romb-01

„PoC program nam je omogućio da metodu koju smo na teoretskoj razini razvili kroz znanstveno-istraživačke projekte, implementiramo u funkcionalan prototip i ispitamo u suradnji s industrijskim partnerom. Time smo rezultate istraživanja pretvorili u konkretan prototip i doveli ih na korak do komercijalizacije“, izjavio je Mikić.

Partner na razvoju ovog projekta im je talijanska tvrtka System Logistics, a ciljno tržište su im tvrtke koje nude cjelovita rješenja na području logistike, uključujući infrastrukturu skladišta i autonomna vozila za prijenos tereta. „Uz brže i jednostavnije puštanje u pogon, naši proizvodi omogućit će im i veću iskoristivost njihovih vozila“, dodaje Miklić.

4-romb-02

Razvijamo metodu koja skraćuje vrijeme puštanja u pogon autonomnih vozila s 3 – 4 tjedna na samo 2 – 3 dana

dr. sc. Damjan Miklić
suosnivač i direktor RoMB Technologies

Iako Miklić smatra kako je prerano davati ocjene o uspjehu, vjeruje da imaju sve preduvjete za uspješno poslovanje: „Da biste uspjeli kao poduzetnik, potreban vam je kvalitetan i motiviran tim zaposlenika koji rade posao koji vole i pri tome sebi i svojim obiteljima mogu osigurati kvalitetne uvjete za život. Tada dolaze rezultati koji su u našem slučaju i međunarodno prepoznati, što nas dodatno motivira“, zaključuje Miklić te poziva zainteresirane visokoobrazovane inženjere da ostanu raditi u Hrvatskoj i da im se pridruže u stvaranju tehnologije koja je inovativna na globalnoj razini.

On je samo jedan od #prvih25.